De lekkerste streekgerechten op een rij

Een vakantie naar Frankrijk betekent vaak ook een kijkje in de Franse keuken. De liefde van de man (en zeker ook de vrouw) gaat immers door de maag. Het is bovendien ook leuk om je te verdiepen in de plaatselijke gerechten van je vakantiebestemming. Hoewel we vaak de Quiche Lorraine uit Lotharingen of de Coq-au-Vin wel herkennen, kun je misschien bij de Côte d’Azur niet direct een streekgerecht opnoemen. Hooguit zal er bij het noemen van de Salade Niçoise (jawel, uit Nice) een belletje gaan rinkelen. Hieronder een aantal gerechten die ook zeker het proberen waard zijn!

Bouillabaisse

Het is eigenlijk best logisch dat er in de Franse rivièra veel vis wordt gevangen en gegeten. Zo kun je er dus ook een heerlijke Bouillabaisse van maken: een soep met diverse soorten vis en schelpdieren. Hoewel de Marseillanen zullen zeggen dat het gerecht oorspronkelijk bij hen vandaan komt, weten ze hem in de Var, aan de Côte d’Azur ook heerlijk klaar te maken. Het is lastig om het recept van de “echte” Bouillabaisse te omschrijven. Traditiegewijs wordt de soep namelijk gevuld met vissen die te klein waren voor de verkoop. Afhankelijk van de vangst en het seizoen wijzigt dus de samenstelling. Voeg daar een boel plaatselijke kruiden en groenten aan toe en iedere kok krijgt zijn eigen samenstelling. Maar lekker is het vrijwel altijd.

 

Socca

Naast de beroemde salade Niçoise die je hierboven genoemd zag staan kent Nice nog veel meer plaatselijke lekkernijen. Een van de lekkernijen is de Socca: een hartige pannenkoek van kikkererwtenmeel, water en olijfolie. En zoals dat gaat met traditionele gerechten en pannenkoeken: het recept en de verhoudingen van ingrediënten wisselen per huishouden. Socca is dan ook een typisch recept dat van familielid op familielid wordt overgebracht. In Nice kun je deze hartige pannenkoek bovendien als streetfood kopen en eten. Ook hebben ze allerlei spin-offs ontwikkeld zoals Socca-bier en Socca-chips.

 

Ravioli

Je zult misschien wel denken: Ravioli? Dat is toch Italiaans? Dat kan wel zo zijn, maar ook de Côte d’Azur heeft haar eigen traditionele variant van dit pasta-gerecht. De gevulde kussentjes van pastadeeg kennen vele variaties. Je hebt altijd een ruime keuze in de vulling die je wilt. Bovendien kun je ze ook nog met heel veel sauzen en groenten combineren. Een leuke plek om dit traditionele gerecht van de Côte d’Azur te proberen is bijvoorbeeld Les Arcades in Biot.

 

Uit eten of zelf koken?

Naast deze drie heerlijke gerechten uit de Côte d’Azur zijn er nog talloze andere streekproducten en recepten die je eigenlijk eens geproefd moet hebben. Het beste kun je dit natuurlijk doen bij lokale restaurants en andere eettentjes. Maar het is ook leuk om zelf de recepten op te zoeken en in je luxe vakantiehuis aan de Côte d’Azur de sterren van de hemel te koken.