De mooiste dorpjes aan de Côte d’Azur

Wanneer je aan de Côte d’Azur denkt, denk je misschien als eerst aan mondaine badplaatsen zoals Saint Tropez en Cannes. Dit zijn dan ook vaak de plekken waar je een vakantiehuis zoekt. Maar wil je echt wat zien van de omgeving? Dan heeft deze Franse regio je nog veel meer te bieden. Authentieke bergdorpen waar het een stuk rustiger is dan in de bekende badplaatsen zijn er hier namelijk genoeg te vinden. Wij zetten de mooiste dorpjes aan de Côte d’Azur voor je op een rijtje. Deze bezoek je stuk voor stuk binnen een dag vanuit de badplaats waar jij vakantie viert.

 

Grimaud

Grimaud is zo’n plek waar je op slag verliefd op wordt. Niet ver vanaf het drukke Saint Tropez vind je dit charmante dorp. Het straatbeeld is zo schattig dat je het liefst van elk huisje een foto wilt maken. Hier spot je middeleeuwse huizen met pastelkleurige luiken en kleurrijke klimop die tot aan de top reikt.

Bezoek je Grimaud op een zomerse dag? Vertrek dan direct na het ontbijt. Je hebt dit dorp in twee of drie uur gezien, maar het is hier en daar wel wat klimmen. Zo heb je rond lunchtijd alles gezien en kun je aanschuiven in een lokaal restaurantje. Tip: er is één lange straat in Grimaud waar je veel restaurants vindt, maar in de zijstraten zijn er verschillende lokale foodspots te vinden. Een aanrader!

 

Èze

Èze hoort met zekerheid thuis in dit lijstje met mooiste dorpjes aan de Côte d’Azur. De ligging op 500 meter hoogte en het bijbehorende uitzicht dragen hier zeker aan bij. Vanuit Èze heb je namelijk het allermooiste uitzicht over de kust. Toch is er meer dan alleen dit uitzicht, want dit dorp kent ook een rijke historie. Het dorp is ontstaan in de tijd van de Grieken en Romeinen en dat is vooral in het stadscentrum van deze plek nog voelbaar.

Extra tip: Bezoek de botanische tuinen. Deze vind je op een van de hoogste punten van Èze.

 

Bormes les Mimosas 

Een dorp waar je ontsnapt uit de drukte en je mengt met locals. Bormes les Mimosas is the place to be! Volgens velen is dit het mooiste dorp van de Var en daar sluiten wij ons volledig bij aan. Toch is het hier een stuk minder toeristisch dan in menig dorp aan de Côte d’Azur, en dat maakt het tot een perfecte plaats om een rustig bezoekje aan te brengen.

Net als in Grimaud vind je hier authentieke huisjes die bedekt zijn met kleurrijke bloemen. Maar Bormes les Mimosas staat pas echt bekend om haar twaalf fonteinen. Leuk is om een wandeling te maken, waarbij je door Bormes les Mimosas en de twaalf fonteinen wordt geleid. Loop even langs bij de plaatselijke VVV en vraag om een wandelroute met kaart.

 

Wat zijn volgens jou de mooiste dorpjes aan de Côte d’Azur?