Corniche d'Or: een prachtige kustroute!

Een lekker dagje touren aan de Côte d’Azur? Pak de auto, de scooter of de fiets en ga op ontdekkingstocht langs La Corniche d’Or. Deze prachtige kustweg wordt ook wel de Corniche d’Estérel genoemd, omdat ze langs dit prachtige roodbruine berggebied trekt. Start in Saint-Raphaël en ga via Le Dramont en Théoule-Sur-Mer richting Mandelieu-la Napoule en Cannes. Gezellige steden, maar vooral de weg ernaar toe levert schitterende uitzichten op.

Het vertrekpunt: Saint-Raphaël

Hoewel je vrijwel langs de gehele Var de route langs het strand kunt volgen, begint het gedeelte dat de naam “Corniche d’Or” draagt officieel in Saint-Raphaël, vlakbij Sainte Maxime en Fréjus. Om nog preciezer te zijn, in het naastgelegen plaatsje Agay. Een piepklein stranddorp met een aantal gezellige restaurants. Wie het dorp verlaat bevindt zich direct midden tussen de rotsen en het helderblauwe water. En net buiten het dorp vind je een van de eerste bezienswaardigheden: het Viaduct van Anthéor waar je zo ongeveer tegenaan rijdt. En dan is de rit pas net begonnen.

De slingerende weg neemt je vervolgens mee de rotsachtige natuur in. Aan je rechterzijde wisselen massieve roodbruine rotsstukken zich af met azuurblauw water. Het is verleidelijk om hier zo nu en dan een stop te maken om een plaatje te schieten. Maar pas goed op, want er zijn weinig parkeerhavens en de weg is niet altijd even breed.

Le Dramont

Een goede plek voor een korte pauze is Le Dramont. La Corniche d’Or leidt je langs deze gezellige badplaats. En als je dan toch een tussenstop maakt, kun je maar beter even de benen strekken. Wat is er dan beter dan een stevige wandeling naar de Cap Dramont, met een schitterend uitzicht als beloning? Vanaf de rotspunt van Cap Dramont kijk je namelijk uit naar het stuk wat al achter je ligt, maar ook het rotseiland Île d’Or valt vanaf hier goed te zien. Dit eiland bestaat bijna volledig uit rotsen, met slechts een toren. Liefhebbers van Kuifje zullen het plekje misschien wel herkennen als “De Zwarte Rotsen”.

Mandelieu-La Napoule

Even voor Cannes en na Théoule-sur-Mer brengt de Corniche d’Or je bij Mandelieu-La Napoule. Een echte aanrader hier is een bezoek aan het “Chateau La Napoule”. Een prachtig kasteel in art-nouveau stijl dat bijna letterlijk in zee ligt.

De oorsprong van dit kasteel ligt ergens rond het jaar 1400, maar Henry en Marie Clews hebben het kasteel volledig laten restaureren om hun vele kunstwerken een plek te geven. Anno nu is het dus een schitterend museum vol kunst, prachtige kamers en een schitterende tuin.