Naar de Côte d'Azur: met de auto of het vliegtuig?

Vanaf Utrecht is het naar de Côte d’Azur al snel 1300 kilometer reizen met de auto. Een behoorlijke reis. Wie er bovendien voor kiest om te overnachten in een van onze luxe vakantiehuizen hoeft veel minder van huis mee te slepen. Dan rijst natuurlijk al snel de vraag: reis je met de auto of het vliegtuig af naar jouw vakantiebestemming. In dit blog alle voor- en nadelen op een rijtje van beide reisopties om jou een beetje op weg te helpen.

Snel en makkelijk met het vliegtuig

Wie in plaats van met de auto met het vliegtuig afreist naar de Côte d’Azur hangt slechts zo’n 1 uur en 50 minuten in de lucht. Dat is behoorlijk veel sneller dan met de auto natuurlijk. Echter zul je vanuit je huis nog naar het vliegveld moeten reizen, je bagage moeten inleveren en dit alles weer in omgekeerde volgorde moeten herhalen op het vliegveld van Nice. Hoewel dit de reis in de praktijk wel langer maakt, komt dit nog steeds niet in de buurt van de 12 tot 13 uur die je in een auto moet doorbrengen. Er is dus nog steeds een behoorlijke tijdswinst. Bovendien kun je in je vliegtuigstoel rustig achterover leunen: je vakantie is eigenlijk al een beetje begonnen.

Tot zover de voordelen van het vliegen. Nadelen liggen hier vrij voor de hand: wie met een hele familie richting de Franse Rivièra vliegt is toch behoorlijk veel geld kwijt. Naast vliegtickets zul je ook moeten nadenken over bijkomende kosten. Zo zul je je ook aan de Côte d’Azur moeten kunnen verplaatsen. Dat betekent al snel dat je een auto zult moeten huren, of indien je erg sportief bent: fietsen. Wie alleen reist kan echter goedkoper uit zijn wanneer hij of zij reist met het vliegtuig en het milieu op deze manier in verhouding weer minder zwaar belasten.

Goedkoop en flexibel met de auto

Als je een vakantiehuis huurt met het hele gezin lijkt de auto dus toch een geschikt alternatief. Ondanks dat de reis wat langer duurt, ben je onder de streep behoorlijk wat goedkoper uit, zelfs als je de Franse tolwegen en brandstofkosten meerekent. Maar het grootste voordeel is misschien wel de flexibiliteit. Even een paar boodschappen doen of een uitstapje aan de Côte d’Azur maak je gemakkelijk en snel met de eigen auto. Natuurlijk heb je deze flexibiliteit ook wanneer je een auto huurt, maar dat zijn dan weer extra bijkomstige kosten.

Het nadeel van de auto is met name toch de lange reis: zonder files ben je al snel 13 uur onderweg. Een behoorlijke kluif om in een dag te doen. Vaak komt hier nog een tussenovernachting bij kijken. En wat dacht je van files?

Met de auto of het vliegtuig

De keuze blijft lastig: beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Bovendien zijn deze erg afhankelijk van de grootte van de groep en/of de samenstelling van de groep. Goed om te weten voor wie uiteindelijk kiest voor reizen met het vliegtuig: het openbaar vervoer aan de Côte d’Azur is best prima in orde. Vlakbij het vliegveld van Nice is het treinstation Nice St. Augustin. Vanaf daar loopt er onder andere een lijn langs de gehele kuststrook van de Var regio. Al met al kun je dus altijd behoorlijk eenvoudig op je eindbestemming aankomen.