Een dagje Cannes

Door de glitter en glamour die het jaarlijkse filmfestival met zich meebrengt, heeft Cannes een chique imago. De grootste sterren verblijven hier tijdens het festival (en ook daarbuiten) maar al te graag. Maar Cannes biedt meer, veel meer. Wat veel mensen niet weten, is dat Cannes eigenlijk maar een klein plaatsje aan de Côte d’Azur is (wat trouwens ook geldt voor Saint-Tropez). Uiteraard kun je hier dagenlang genieten van de mensen, de Franse sfeer en het mooie weer, maar in principe kun je de hoogtepunten van dit stadje in één dag bekijken.

 

Cannes in één dag

Dat Cannes meer dan glitter en glamour is ontdek je tijdens een rondleiding georganiseerd door het Office du Tourisme van Cannes (VVV), ook wel ‘’La Croisette se dévoile’’ genoemd. Dit is tevens het startpunt van de rondleiding. De tour (in het Engels of Frans, je kan kiezen) neemt je mee door de geschiedenis van de Boulevard la Croisette, het symbool van de stad. De hotels en monumenten die zich langs deze boulevard bevinden vertellen het verhaal en onthullen wat de impact van de boulevard op de geschiedenis van Cannes is geweest. Even voel je je een aristocraat uit de negentiende eeuw of een ster uit de jaren vijftig. Van oktober t/m mei begint deze rondleiding elke vrijdag om 14.30 en van juni t/m september elke vrijdag om 09.15. De tour duurt zo’n 1.5 uur! Ga op z’n minst een dag van te voren al even langs het Office du Tourisme om kaartjes te reserveren.

 

Op ontdekkingstocht door Cannes

Liever zelf de stad ontdekken? Dat kan natuurlijk ook. Uiteraard breng je dan ook een bezoekje aan de beroemde boulevards du Midi en de la Croisette en kun je je even vergapen aan de dure hotels. In het oude gedeelte van de stad, Le Suquet, hangt een romantische sfeer. Kronkelende straatjes (met allerlei leuke winkeltjes en restaurants) gaan hier bergwaarts omhoog en leiden je naar de Notre Dame de l’Espérance en het fort Château de la Castre. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Cannes!

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Le Vieux Port (aan de voet van de wijk le Suquet)
  • De eilanden SainteMarguerite en Saint-Honorat
  • Het Palais des Festivals

 

Winkelen, drinken en meer

Wie van luxe en haute couture houdt, zit op La Croisette helemaal goed. Ook la Rue d’Antibes en la Rue des Etats-Unis beschikken over een aantal dure boetiekjes, maar ook decoratie winkeltjes en chique theehuizen sieren hier de straten. Tussen de Boulevard de la Croisette en la rue d’Antibes bevindt zich le Carré d’Or. In deze straat vind je heel wat leuke sieraden zaakjes en chique bars. La rue de Meynadier is één van de drukste en gezelligste straten in Cannes, maar ook in de wijk la Bocca (aan het strand) kun je goed winkelen.

 

Kennismaken met de lokale gebruiken en specialiteiten doe je het beste op de markt! Bezoek de markthal Marché Forville voor alle verse kruiden, groenten en fruit van het seizoen. Het is vlakbij de haven, maar via de Rue Meynadier ben je er ook zo! Liefhebber van brocante? Op dinsdag- en vrijdagochtend is er op het plein Saint Jin-Jin een brocante markt en op donderdagochtend in la Bocca.