De mooiste natuurschatten van de Var

Als je de Var in een woord moet omschrijven, dan zou diversiteit het meest omvattend zijn. Een toeristische regio die naast een grote hoeveelheid zonuren en een aangenaam klimaat ook bekend staat om zijn talloze natuurschatten. Liefhebbers van groen voelen zich hier als een vis in het water, want het departement telt meerdere natuurgebieden waarin je hopeloos wilt verdwalen. Ieder met een eigen karakter en gezicht, waardoor je hier nooit uitgekeken raakt. Imposante rotsen, schitterende kustlijnen en ongerepte eilanden laten tot de verbeelding spreken in de sprookjesachtige Var. Het mag duidelijk zijn dat je hier kennismaakt met de mooiste kant van de Côte d’Azur. Weelderige luxe maar dan in de natuur! Ga je mee op ontdekking langs de mooiste natuurschatten van de Var?

1. Gorges du Verdon

Het kan haast niet anders dan dat de term “natuurschat” is afgeleid van de prachtige Gorges du Verdon. Deze reusachtige kloof met een lengte van maar liefst 25 kilometer staat ook wel bekend als de Grand Canyon in het klein. Breng een bezoek aan dit natuurschoon en we zijn je geen uitleg meer verschuldigd. Het water is zo blauw dat het haast doorzichtig lijkt, de rotswanden zo steil dat je er bijna van duizelt en de plantensamenstelling zo divers dat je er naar wilt blijven kijken. Het is de Gorges du Verdon in een notendop! Voordat je het prachtige natuurfenomeen kunt aanschouwen kom je terecht bij Lac de Sainte-Croix. Huur hier een waterfiets, kano of motorboot en ontdek de kloof op eigen tempo vanaf het water.

2. Massif de l’Esterel

Het vulkanische gebergte Massif de l’Esterel prijkt al 250 miljoen jaar aan de kustlijn van de Middellandse Zee en was al in de prehistorie een plek waar men graag verbleef. Wij begrijpen maar al te goed waarom, want dit natuurpark wordt afgewisseld door roodgekleurde rotsformaties en flora. Een wandeling door Massif de l’Esterel is dan ook zeker een waardevolle toevoeging aan je vakantie in de Var. Wandel over een van de routes of ontdek Massif de l’Esterel vanaf de rug van een paard. Voor mooi uitzicht beklim je Pic du Cap-Roux, een van de beklimbare bergtoppen in het natuurgebied. Je zult zeker geen spijt hebben! 

3. Îles d’Hyères

Voor de kust van de Var doemen er diverse parels van eilanden op zoals de eilandengroep Iles d’Hyères. Met de eilanden Port-Cros, Île de Bagaud, Île du Levant en Porquerolles heb je genoeg moois om je ogen uit te kijken. Natuur is hier in overvloed te vinden, dus grijp je kans en ga op ontdekking. Fietsen en wandelen zijn slechts enkele mogelijkheden aan land. Wil je ook de wonderschone onderwaterwereld ontdekken? Huur snorkel- of duikuitrusting en bekijk alles wat rondom Iles d’Hyères leeft. Naast de unieke zeebodem zijn ook de struikgewassen en de bossen echte must sees. Niet voor niets worden dit de gouden eilanden genoemd!

4. Domaine du Rayol

Liefhebbers van groen opgelet. Aan de uitlopers van het Massif des Maures vind je Domaine du Rayol. Toeristen weten deze botanische tuin in de Var nog niet massaal te vinden en dat is maar goed ook, want daardoor kun je dit walhalla van groen in alle rust ontdekken. Architect Gilles Clément heeft zijn uiterste best gedaan om dit 20 hectare grote natuurgebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. En dat is gelukt, want de gevarieerde tuin weet bezoekers op iedere vierkante meter hun ogen uit te laten kijken.

Ook de natuurschatten van de Var met eigen ogen bewonderen? Boek dan een vakantiehuis aan de Côte d’Azur !

Foto van Bernard Hermant via Unsplash