5x lokale gerechten uit de Côte d’Azur op een rijtje

Ga je op vakantie naar de Côte d’Azur en wil je je verdiepen in gerechten die je echt moet gaan proeven? Of wil je wat inspiratie gebruiken om de zonnige Franse dagen naar Nederland te halen? Wij vertellen je meer over lokale gerechten uit de Côte d’Azur. Deze zonnige regio in het zuiden staat voornamelijk bekend om zijn vele verse visgerechten, maar toch is dat niet het enige wat je hier kunt ontdekken. Lees vooral even mee!

1. Salade niçoise

De salade niçoise is inmiddels uitgegroeid tot een bekend gerecht. Juist daarom mag deze specialiteit niet ontbreken in dit lijstje met lokale gerechten uit de Côte d’Azur. Al heb je dit gerecht wellicht al eens geproefd in Nederland, weten ze aan de Franse Rivièra pas echt hoe ze deze specialiteit moeten bereiden. Elke kok lijkt er zijn eigen draai aan te geven, maar de basisingrediënten zijn hetzelfde. Rauwe groenten, sla, olijven en tonijn vind je in elke variant van deze overheerlijke salade. Tip: bestel ook eens een pain bagnat als lunch. Dit is brood gedoopt in olijfolie en tomatensap dat vervolgens wordt belegd met salade niçoise, een fijne variant als je het ons vraagt!

2. Bouillabaisse

De stad Marseille staat van oudsher bekend om zijn visserij. Zeker in het verleden verdienden veel lokale inwoners de kost door de zee op te gaan en de gevangen vissen later op de dag te verkopen. Met de vissen die overbleven gingen zij zelf aan de slag, en zo is het gerecht bouillabaisse ontstaan. De vissen werden namelijk gekookt en de bouillon die hierdoor ontstond werd gegeten met brood. Bouillabaisse kun je daarmee het beste omschrijven als een vissoep met verschillende soorten vis en provençaalse kruiden. Ben je een visliefhebber? Dan wil je dit gerecht echt proeven!

3. Socca

Tussen alle visgerechten door moet je zeker eens Socca proeven. Dit is een soort pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel, water en olijfolie en vormt een perfect tussendoortje tijdens je vakantie aan de Côte d’Azur. In Nice kun je deze specialiteit op elke hoek van de straat bestellen. Heerlijk om mee te pikken voor onderweg. Vooral de bereidingswijze maakt dit gerecht speciaal. Socca wordt eerst gebakken in een pan en vervolgens nog even gegaard in een houtoven. Dat is smullen!

4. Fruits de Mer

Een middag aan het genieten op een terras aan de Franse Rivièra? Dan hoort daar eigenlijk een schaal fruits de mer bij. Dit is een schaal met zeevruchten die verser dan vers zijn. Proef de beste oesters, langoustines en gamba’s met uitzicht op het strand en de kust. Dit is het ultieme Franse vakantiegevoel!

5. Ratatouille

Een specialiteit uit de Zuid-Franse keuken die ook nog eens heel gezond is: Ratatouille. Dit is een groentestoofpot dat een extra bijzonder smaakje krijgt door de toevoeging van rode wijn. Groenten die je in dit stoofpotje kunt verwachten zijn courgette, tomaat, aubergine, paprika en ui.